Cukierki z chałwą :)

Jeśli w ten weekend wybieracie się w gości…

Zamiast pójść z pustymi rękami lub kupić coś na szybko (czytaj – „tylko dlatego, że nie wypada z pustymi rękami”), polecam zabrać ze sobą własnoręcznie zrobione słodycze! Powiem Wam, że nie przepadam za prezentami DIY, ale jeśli coś ktoś ugotował lub upiekł coś dobrego na prezent dla mnie, to ja już jestem ucieszona jak nie wiem co! Niestety nigdy mi się to nie zdarzyło (zdarzyło się upiec, nie zdarzyło się dostać), ale może wszystko przede mną (a może jakieś miłe krasnoludki mnie czytają?).

Słodycze na prezent

W dziale „gotowanie„, znajdziecie sporo przepisów, które nadają się na takie słodkie prezenty. Dla przykładu – misie z czekoladą, które zrobiło już tyle z Was, że chyba już jakiś rekord pobiliśmy.

I dwa absolutne hity, które piekę bardzo często – ulubione ciasto mojego męża – Słodko-słony torcik brownie

I moje ukochane – Wegańskie ciasto kokosowe z czekoladą

Przy misiach trzeba się trochę postarać, ale z pozostałymi przepisami jest już coraz łatwiej. A z tym, który dziś mam do zaproponowania, jest już najłatwiej. Z mojego ukochanego kokosu, ostro zjechałam w stronę sezamu i znów mam dla Was przepis na sezamowe cukierki (z tą różnicą, że tamte były miękkie, a teraz robimy prawdziwe karmelki!).

Domowe cukierki

Myślicie, że zrobienie karmelków w domu to jakaś trudna sztuka? Też tak myślałam, do dzisiaj (bo planowałam zrobić chałwę, a wyszły karmelki). Dlatego też, ten przepis to totalny eksperyment. Dwie łychy świeżo zrobionego tahini nie zmieściły mi się do słoiczka, więc postanowiłam je do czegoś wykorzystać, a nie zeżreć od razu (ciekawe czy w ogóle pamiętam przepis).

Składniki:

  • trzy łyżki cukru
  • trzy łyżki wody
  • łyżeczka soku z cytryny
  • dwie łyżki tahini (przepis)
  • szczypta soli

/A tak naprawdę potrzebujemy tylko karmelu i pasty sezamowej, więc powiedzmy, że wystarczą dwa składniki

Informacja dla cukrowych nazistów – w jednym cukierku znajduje się 2,5 grama cukru i nie są przesłodzone jak chałwa, a cały tłuszcz pochodzi z sezamu!

Przygotowanie:

Cukier rozpuszczamy w rondelku (z wodą i sokiem z cytryny). Jeśli moja pasta cukrowa nieźle Wam wychodzi, to ten przepis też się uda. Czekamy na bąbelki. Gdy płyn stanie się lekko żółtawy, dodajemy tahini i sól i mieszamy. Masa będzie nieźle gęstnieć, ale jesteśmy szybsi od niej i ekspresowo wykładamy ją na papier do pieczenia, spłaszczamy, przykrywamy i czekamy kilka minut, aż przestanie parzyć.

Jeszcze ciepłą masę odwijamy i sprawdzamy czy jest miękka. Jeśli tak – możemy kroić. Jeśli nie, to już po ptokach – trzeba rozbijać młotkiem…

Lekko natłuszczonym nożem, kroimy masę na cukierki.

Jeśli to tylko dla domowników, można zostawić w całości, a jeśli to na prezent – zawijamy w te papierki…

Niby taka mała ilość, a wyszło 18 sztuk.

A robi się je ekspresowo <3

Ślinka jeszcze w ustach, czy już na blacie?

Pakujemy wedle uznania. Ja wybrałam celofan z gałązką zasuszonych liści i sznurka. Trochę rustykalnie, trochę wiosennie.

Zamiast tahini, możecie dodać coś innego. Jakieś pomysły na pyszną miazgę, którą można wymieszać z karmelem? (kokossss, yasss). W kolejnym wpisie pokażę Wam moją wersję fit chałwy! Ciekawe co Wy na to <3

Buziaki :*

Antyweszka
antywieszak@gmail.com

Ja tu jestem małym drzewkiem, a to są moje małe owoce... Jeśli są przeciętne lub złe, po prostu je tu zostaw... Ale jeśli są dobre i inspirujące, proszę podaj je dalej, abym mogła rosnąć i przynosić Ci coraz lepsze <3 "Nic nie znaczy ten, który sieje, ani ten, który podlewa, tylko Ten, który daje wzrost - Bóg" /1Kor.3.7

4 komentarze
  • Lena
    Posted at 13:56h, 17 kwietnia Odpowiedz

    Miśki zrobione <3 < 3 < 3

    • Antyweszka
      Posted at 15:00h, 20 kwietnia Odpowiedz

      <3

  • Azis
    Posted at 07:44h, 17 kwietnia Odpowiedz

    Musiałam zrobić tak uroczo wyglądają. Pierwszy raz jadłam tak mało słodkie karmelki! Ale to jest fajne! Idealnie na moje zachcianki gdy słodkie za mną chodzi 🙂

    • Antyweszka
      Posted at 15:00h, 20 kwietnia Odpowiedz

      Gdy słodkie chodzi to koniecznie! 🙂

Post A Comment